ATLETIČARKE TRENERI I VOLONTERI GALERIJA SLIKA
DODJELA NAGRADA HPO - 2007.

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma 8. veljače održano PROGLAŠENJE NAJUSPJEŠNIJIH ŠPORTAŠA S INVALIDITETOM U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2006. GODINU:

Zvjezdana noć AGRAMOVACA

Hrvatski paraolimpijski odbor, već tradicionalno, po deseti put za redom organizira svečanost proglašenja najuspješnijih športaša s invaliditetom. Ovom proslavom nagrađuje se samoprijegoran rad športaša s invaliditetom i svih koji svojim radom i djelovanjem pridonose razvoju športa osoba s invaliditetom. Nakon što je pozdravio Jadranku Kosor, dopredsjednicu Vlade Republike Hrvatske, gospodina Klarića, pomoćnika za šport u ministarstvu znanosti obrazovanja i športa, Marinku Bakulu Anđelić, zamjenicu pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad, branitelje i socijalnu skrb, Slavka Lebana, ravnatelja Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, te dragog prijatelja i predsjednika Saveza za šport invalida Slovenije, Emila Murija, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić, obratio se nazočnima.

Naglasivši da je ovo prvo proglašenje najboljih športaša s invaliditetom u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora, koji je protekle godine, u skladu s novim Zakonom o športu, izrastao iz Hrvatskog športskog saveza invalida, Kovačić je izjavio da je protekle godine nastavljen niz odličnih rezultata na vrhunskim natjecanjima. – Po prvi put imamo dva svjetska prvaka, Mariju i Vedrana, kojima najljepše zahvaljujem i čestitam na njihovom radu i doprinosu. To neizmjerno raduje i ohrabruje jer dokazuje da idemo dobrim putem i da naši programi koje stvaramo i provodimo daju rezultate te s optimizmom možemo gledati prema idućim Paraolimpijskim igrama – istaknuo je Kovačić.
– Proces stvaranja kvalitetnih rezultata dugotrajan je i težak, počinje sa športskom obukom, a samo oni najuporniji kvalitetnim radom stižu do medalja.
 
Potom se uzvanicima i športašima obratila dopredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

U svom nadasve nadahnutom izlaganju, zahvalila je svim športašima s invaliditetom na svemu što su učinili za promicanje športa, ali i za promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj. Zahvalila se na našoj ustrajnosti i borbenosti, bez obzira na rezultate, i na činjenici da smo s velikim umijećem i ljubavlju, ustrajnošću i upornošću savladavali svakodnevno bezbrojne prepreke, ali nažalost i brojne predrasude. Gospođa Kosor izrazila je mišljenje da možemo bolje i drugačije i da će sljedeća godina biti još bolja.
– Svake godine činimo korak dalje, jer svi mi imamo puno zajedničkih ciljeva, a jedan od njih svakako je da ovo proglašenje športaša osoba s invaliditetom bude i u izravnom televizijskom prijenosu, kao što su i neke slične priredbe, kako bi i to mogla pratiti cijela Hrvatska, jer medalja je medalja, i hvala vam što ste sve ove godine pronosili ime Hrvatske.

Na  kraju je Jadranka Kosor, ministrica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uručila donaciju od 134 300 kuna Hrvatskom atletskom savezu osoba s invaliditetom za nabavku športskih proteza Jeleni Vuković, Darku Kralju i Josipu Slivaru.  Inicijalna sredstva osigurao je predsjednik HPO Ratko Kovačić ( vidi slijedeću vijest!

Akciju je uspješno doveo do kraja naš AGRAMOVAC Branko Omazić koji je predsjednik HRVATSKOG ATLETSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM             ( HASOSI ).Sveukupno, u 2006. godini, na međunarodnim natjecanjima hrvatski reprezentativci u seniorskim i juniorskim kategorijama osvojili su 167 medalja, od toga 79 zlatnih, 53 srebrne i 35 brončanih.

 

Tko su NAJUSPJEŠNIJI ŠPORTAŠI S INVALIDITETOM U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2006. GODINU?

1. U kategoriji "Zaslužni pojedinci za dugogodišnji uspješni rad i razvoj športa osoba s invaliditetom" dobitnici su:

Mirjana Ružnjak

Selma Dobrijević Pili – AGRAMOVKA


Rođena je 10. svibnja 1958. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirala je na Kineziološkom fakultetu. Trenutačno je zaposlena u Centru za odgoj i obrazovanje ''Vinko Bek''.Od ranog djetinjstva bavi se športom (gimnastika, plivanje, klizanje). Atletikom za slijepe i slabovidne osobe počela se baviti 1997. godine, kada je i osnovana atletska grupa pri Centru ''Vinko Bek'' koja i danas uspješno djeluje. Trenirala je atletičare koji su danas u svjetskom vrhu: Marija Iveković, Vedran Lozanov i Goran Žeželj. Kao trener sudjelovala ja na mnogobrojnim svjetskim i europskim prvenstvima za slijepe i slabovidne športaše.

Selmin  „INKUBATOR“ svake godine otkrijeviše mladih atletičara-ki kako u Zagrebu tako i u gradovima širom Hrvatske u redovnim  osnovnim i srednjim školama koje pohađaju slijepi i slabovidni učenici u integriranom školovanju. Poslije toga AK AGRAM osigura trenera i sve ostale uvjete za sportski atletski razvoj.

Stanko Jerković

2. Dobitnici posebnih priznanja su:
Šahovski klub slijepih ''Polet'' povodom 51 godine djelovanja

Branko Omazić – AGRAMOVAC - za izniman doprinos u razvoju atletike osoba s invaliditetom

Rođen je 13. svibnja 1953. godine u Derventi, BIH. Diplomirao je na defektološkom fakultetu sa zvanjem profesora defektologa tiflopedagoga. Godine 1974. počinje raditi u Zavodu za slijepe ''Budućnost'' u Derventi, prvo kao odgojitelj, a zatim kao nastavnik tehničkog odgoja. Godine 1983. postaje direktor zavoda u kojem ostvaruje uspješne rezultate na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, a 1976. godine počinje raditi u atletici s učenicima Zavoda za slijepe ''Budućnost'' u Derventi. Godine 1981. postaje trener-izbornik Saveza slijepih i slabovidnih športaša Bosne i Hercegovine u atletici i goalballu. Uz to ustrojava športske aktivnosti iz kojih izrastaju vrhunski športaši atletičari, svjetski rekorderi, te osvajači brojnih medalja na paraolimpijskim igrama te na svjetskim i europskim prvenstvima: Ante Pehar, Refija Okić, Ramo Odžaković. U suradnji s profesoricom tjelesnog odgoja Selmom Dobrijević Pili 1997. pokreće atletiku u Centru za slijepe ''Vinko Bek'', iz kojeg izrastaju danas vrhunski športaši te osvajači svjetskih i europskih odličja: Marija Iveković, Vedran Lozanov, Goran Žeželj.

 Atletski je izbornik pri Hrvatskom paraolimpijskom odboru od 2005 godine ( od 1995 do 2005 godine bio je atletski izbornik HRVATSKOG ŠPORTSKOG SAVEZA INVALIDA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE ).

Osnivač je atletskog kluba za osobe s invaliditetom ''Agram'', koji je za izvanredne športske rezultate u 2006. godini dobio najveće Državno priznanje Ministarstva znanosti obrazovanja i športa ''Franjo Bučar''.

 U 2006. za svoj rad dobitnik je najvećeg priznanja Zagrebačkog športskog saveza.

Ivan Kovačević za doprinos u razvoju športa osoba s invaliditetom

Ivan Kombol, dugogodišnji aktivni športaš

Dobitnici posebnih priznanja za uspješne mlade športaše s invaliditetom su:

 
Marija Mikulić – atletika –AGRAMOVKA

Branimir Budetić – atletika – AGRAMOVAC

Dino Sokolović – plivanje

Kristijan Vincetić – plivanje

3. U kategoriji ''Najuspješniji športaš/momčad u neparaolimpijskim športovima'' nominirani su:
Kuglačka reprezentacija slijepih i slabovidnih športaša
Ruža Markešić – članica kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih
Ivan Kombol – član kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih
Zlatko Vučenović – član kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih

Dobitnik je:

Kuglačka reprezentacija slijepih i slabovidnih športaša
za 1. mjesto u ekipnoj konkurenciji na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju održanom u Republici Češkoj. U sastavu reprezentacije bili su: Ivan Kombol, Stjepan Đunđek, Ivan Ptiček, Stanko Jerković, Mirko Štajduhar, Vedran Dumenčić. Izbornik je bio Zlatko Butko, a trener Miroslav Semeski.

 

4. U kategoriji ''Najuspješnija udruga u športu osoba s invaliditetom u RH'' nominirane su sljedeće udruge:

Zagrebački športski savez invalida
Športski savez invalida Bjelovarsko-bilogorske županije
Udruga športaša invalida grada Karlovca
Udruga za šport i rekreaciju invalida Zadar
Športski savez osoba s invalidnošću Varaždinske županije

Dobitnik je:
Zagrebački športski savez invalida

za 1. mjesto u ekipnoj konkurenciji osvojeno na državnim natjecanjima u atletici ( AK AGRAM najviše doprinio tome sa osvojenim prvim mjestom ekipno i 21-im prvim mjestom pojedinačno ) , kuglanju, elektronskom pikadu, šahu, te 2. mjesto na Državnom natjecanju u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu i streljaštvu – serijska zračna puška.


5. U kategoriji ''Najuspješniji stručni djelatnik u 2006.'' nominirani su:
Mladen Kršek – atletski trener Vedrana Lozanova - AGRAMOVAC
Damjan Sedić – atletski trener Marije Iveković -AGRAMOVAC
Ivan Ivančić – atletski trener Marije Iveković - AGRAMOVAC
Dean Kontić - plivački trener Mihovila Španje
Žarko Valentić – stolnoteniski trener Zorana Križaneca
Mile Čorluka – izbornik sjedeće odbojke
Rajko Samueli Kačić – izbornik streljačke reprezentacije
Zlatko Butko – izbornik reprezentacije slijepih i slabovidnih kuglača

Dobitnik je:
Mladen Kršek – trener Vedrana Lozanova, koji je osvojio 1. mjesto u trčanju na 500m na IPC Svjetskom atletskom prvenstvu održanom u Assenu (Nizozemska). AGRAMOVAC

Još u vrijeme športske karijere Mladen Kršek počeo se baviti trenerskim poslom (1987), te je u tom razdoblju proglašen najboljim atletičarom i atletskim trenerom u gradu Zagrebu. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri stvorio je niz državnih prvaka i rekordera, te atletičara međunarodne klase, među kojima je i Vedran Lozanov, s kojim počinje suradnju 2001. godine i koji već 2003. godine osvaja 3. mjesto na svjetskom prvenstvu za slijepe i slabovidne osobe u trčanju na 1000 m. Kao vrhunac dosadašnjeg trenerskog posla s Vedranom, osvajanje je zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Assenu.

 6. U kategoriji ''Najuspješnija momčad športaša s invaliditetom Republike Hrvatske'' nominirani su:
Streljačka reprezentacija
Reprezentacija sjedeće odbojke

Dobitnik je:
Streljačka reprezentacija

za 4. mjesto u disciplini P4 – pištolj slobodnog izbora osvojeno na IPC Svjetskom prvenstvu u streljaštvu održanom u Sargansu (Švicarska).

U sastavu reprezentacije bili su:
Strijelci: Blaž Beljan, Damir Bošnjak, Petar Mihalić
Izbornik: Rajko Samueli-Kačić

7. U kategoriji ''Najuspješnija športašica s invaliditetom Republike Hrvatske'' nominirane su:
Marija Iveković – atletska reprezentativka – AGRAMOVKA

Ana Sršen – plivačka reprezentativka

Dobitnica je:
Marija Iveković – AGRAMOVKA

za 1. mjesto u disciplini skok u dalj, te 3. mjesto u disciplini bacanje diska – kategorija F13m osvojeno na IPC Svjetskom atletskom prvenstvu održanom u Assenu (Nizozemska).

8. U kategoriji ''Najuspješniji športaš s invaliditetom u Republici Hrvatskoj'' nominirani su:
Vedran Lozanov – atletski reprezentativac - AGRAMER
Mihovil Španja – plivački reprezentativac
Zoran Križanec – stolnoteniski reprezentativac
Josip Slivar – atletski reprezentativac

Dobitnik je:
Vedran Lozanov - AGRAMOVAC

za 1. mjesto u trčanju na 5000 m.

I, na kraju...
Čast da na kraju pozdravi sve nagrađene i nazočne pripala je Danici Prskalo, direktorici Zagrebačke podružnice Euroherc osiguranja, koji već šestu godinu za redom nagrađuju naše najbolje športaše.

Naglasila je gospođa Prskalo svoje zadovoljstvo što su Koncern Agram i Euroherc osiguranje od samih početaka uz športaše s invaliditetom. – Svi znamo da je za postizanje vrhunskih rezultata u životu i športu potrebno puno truda i odricanja i silna želja za ostvarivanjem zacrtanih ciljeva. Športaši Hrvatskog paraolimpiskog odbora svojim upornim radom i izvanrednim uspjesima na domaćim i međunarodnim natjecanjima pomiču granice i postavljaju nove standarde športskih uspjeha. Već je postalo pravilo da se sa svih natjecanja hrvatski paraolimpijci vraćaju s pregršt medalja i ostvarenih izvrsnih rezultata. Ustrajnim radom HPO-a i velikim srcem naših športaša uvjereni smo da i dalje rezultati neće izostati – zaključila je gospođa Prskalo.

Veliku pomoć KONCERNA AGRAM ima i naš AK AGRAM. Zahvaljujući i toj pomoći opstajemo i postižemo vrhunske športske rezultate a brigu o mladim atletičarima s invaliditetom podigli smo na najviši mogući nivo.


I nakon zajedničkog fotografiranja svih slavodobitnika, ostalo nam je samo da poželimo našim športašima i njihovim trenerima još jednu uspješnu sezonu uz ono obavezno: vidimo se za godinu dana. AGRAMOVCI SU TO PRIMILI NA ZNANJE.

HVALA !
    KORISNIČKI KUTAK

NEWSLETTER PRIJAVA :

Za  primanje novosti  vezanih uz našu ponudu
  Unesite e-mail adresu:

cert
Sponzori