ATLETIČARKE TRENERI I VOLONTERI GALERIJA SLIKA
Brončano odličje Marije Mikulić


Prvi dan atletskih natjecanja ( 01.08.2007.) protekao je u znaku Marije Mikulić  i Vedrana Lozanova.

Mnogi će pomisliti , Vedran je opet osvojio medalju a Marija najavila uspješnu karijeru.

Vedran je imao vrlo  tešku taktičku utrku gdje su glavnu ulogu odigrali vodiči tri natjecatelja koja su u utrci na 5000m imali pravo biti, a bili su više radi ometanja Vedrana nego kao pomoć svojim trkačima. To je Vedrana izmorilo i izbacilo iz taktike koju je pripremio sa svojim trenerom za utrku i pokušaj obrane naziva svjetskog prvaka. Na kraju je  bio peti sa vrlo slabim rezultatom za njegove mogućnosti. U utrci je bilo 19 natjecatelja i glavna taktika onih koje je pobijedio prošle godine, uzvratiti revanš ne birajući sredstva. To je za Vedrana dobra škola za Paraolimpijske igre slijedeće godine, kada svi u atletskoj reprezentaciji očekujemo da će im uzvratiti istom mjerom.

 Marija Mikulić je svojim rezultatom na nivou osobnog rekorda osvojila odlično treće mjesto i osvojila brončano odličje u utrci na 800m u kategoriji slabovidnih.

Marija je rođena u Kutini 1989 godine u kojoj  se atletikom bavi zadnjih 7 godina kao i njezina braća koja nastupaju za AK MOSLAVINA. Marija je članica AK AGRAM  a trener joj je Ivan Desić. O Mariji će se još čuti. Ovdje još možemo dodati da je Marija  bila prva od naših atletičara koja je ispunila normu za Peking.

 Danas je odličan bio i naš sprinter Goran Žeželj koji je postigao svoj osobni rekord u trci na 100m osvojivši 7-mo mjesto po rezultatu od 25 natjecatelja i u četvrtfinalu i u polufinalu. Goran sutra nastupa u B finalu za plasman od petog do osmog mjesta na svijetu.

Sutra nastupaju Branimir Budetić, slabovidi atletičar , star 17 godina , u petoboju kao i Marija Iveković u svojoj najdražoj disciplini, skoku udalj gdje je trenutno prva na svijetu po rezultatu u ovoj godini.

Mladost koja obećava

Drugi dan atletskih natjecanja ( 02.08.2007. )  na 3-ćem IBSA  atletskom svjetskom prvenstvu za slijepe i slabovidne protekao je u znaku svjetskog rekorda atletske reprezentativke iz Ukrajine koja je u kategoriji slabovidnih djevojaka skočila 5,82 m i oborila svjetski rekord star dvije godine a koji je držala atletičarka Španjolske koja je u zadnjem skoku skočila 5,59m i zauzela drugo mjesto, treća je bila Ruskinja sa 5,58m a naša Marija Iveković je bila četvrta sa 5,54m. Pred Marijom su još dvije discipline, bacanje diska i troskok, koje su na programu u nedjelju i ponedjeljak  i očekuje se da Marija popravi slabiji utisak koji je ostavila danas.
Goran Žeželj je i danas bio odličan u trci na 100m u kojoj je zauzeo odlično 6-to mjesto na svijetu.

Ipak, najbolji utisak na sve u našoj reprezentaciji , ostavio je 17-godišnji Branimir Budetić , koji je osvojio, u veoma jakoj konkurenciji 11 petobojaca , 7-mo mjesto s pet rezultata ( skok udalj, koplje, 100m, disk i 1.500m ) koji su ga doveli blizu do norme za odlazak u Peking. Kako je ovo Branimiru prvi petoboj u životu i kako je u zadnjoj disciplini u trci na 1.500m pobijedio, od njega se već u Pekingu mogu očekivati odlične vijesti. Svi petobojci u svijetu stariji su od Branimira 10 i više godina, tako da s optimizmom možemo reći da Branimirovo vrijeme dolazi. Branimirov trener je Ivan Desić a kao i Marija Mikulić član je AK AGRAM.

I na kraju jedna neprijatna vijest koja našoj ekipi stvara prilično problema. Avio kompanija Lufthansa nije dovezla u Sao Paolo medicinsku torbu sa svim zdravstvenim potrepštinama nego ju je vratila u Zagreb! Komentar nije potreban.

Svi članovi atletske reprezentacije sa pratećim osobljem pozdravljaju svoje obitelji i sve sportske prijatelje koji nam šalju poruke potpore. 


 

Kristina Ivanković ( 15 god.), 8-ma na svijetu u bacanju kugle

Treći dan ( 03.08.2007. ) na SP u atletici za slijepe i slabovidne u Sao Paolu, obilježili su naši mladi atletičari.

Kristina Ivanković, 15 godina, bila je odlična u bacanju kugle i između 13 atletičarki, uspjela je ući u finale i osvojiti osmo mjesto na svijetu sa hicem od 9,02m (osobni rekord 9,03m). Kristina Škrlec je bila previše impresionirana i konkurencijom i atmosferom i tri puta je za malo prestupila i ostala na 13-om mjestu.

Obje Kristine su članice AK AGRAM  i trenira ih Ante Pavković. Ovim rezultatom Kristina Ivanković je sve bliže B normi koja bi je mogla odvesti u Peking 2008 godine gdje bi bila daleko najmlađa Paraolimpijka.

Branimir Budetić je i danas bio odličan sedmi ( od 11 ) u bacanju koplja koje je bilo na rasporedu ujutro u 9 sati. Ako znamo da je Branimir sinoć poslije petoboja i pobjede u petoj disciplini, u trka na 1.500m, završio na doping kontroli i u hotel je došao u 23 sata a ustao u 6 sati ujutro, onda s punim pravom možemo reći da dobijamo vanserijskog atletičara u petoboju i bacanju koplja.

Vedran Lozanov je danas odlično trčao trku na 10000m i osvojio sedmo mjesto od 19 atletičara. Vedran ima 22 godine i pravi rezultati će uskoro doći i u ovoj disciplini.

Završetak našeg dijela nastupa danas obilježila je Ivana Matošević. U izvanrednoj polufinalnoj trci na 800m, bila je izvrsna treća s rezultatom 2.34,9 što je za 6sec bolje od njenog osobnog rekorda. Ivana sutra trči finalnu utrku na 800m u 16 sati po lokalnom vremenu ( 5 sati iza vremena u Hrvatskoj ).

Ivana Matošević 4-ta na svijetu u trci na 800m

I četvrti dan ( 04.08.2007. ) na SP u atletici za slijepe i slabovidne u Sao Paolu, obilježili su naši mladi atletičari.

U jutarnjem programu nastupio je,  prvi puta na jednom međunarodnom atletskom natjecanju, slijepi atletičar Petar Bešlić u polufinalnoj trci na 1.500m. S njim je trčao Sven Španić-mladi atletičar AK DINAMO-ZRINJEVAC, učenik najboljeg trenera Hrvatske za srednje i duge pruge, gospodina Mladena Kršeka. Petar i Sven, iako pomalo impresionirani konkurencijom, izvanredno su istrčali 1.500m postigavši 4.32,85 ( bolje od A norme za Peking ). U sutrašnjem finalu očekuje se još bolji nastup tandema Petar-Sven. Trener Petra Bešlića je Srećko Opašić , jedan od 6 trenera iz Dinamo-Zrinjevac koji aktivno surađuju s AK AGRAM iz kojeg su svi atletičari koji nastupaju u SAO PAOLU.

Ovakva suradnja ne postoji nigdje u Europi, ali mnoge europske atletske zemlje se raspitaju o tom našem modelu suradnje da bi ga pokušali primijeniti i kod sebe. Ova suradnja dva kluba traje treću godinu i daje odlične rezultate.

Kako bi mnogi rekli, šećer dolazi na kraju.
U finalnoj trci slabovidnih djevojaka na 800m, Ivana Matošević je ponovo postigla svoj osobni rekord i na kraju zauzela odlično 4-to mjesto na svijetu s rezultatom 2.34,70. Prva Ivanina izjava poslije trke je bila: „Uskoro će one meni gledati u leđa…“ Ivanu Matošević već treću godinu trenira trener Mladen Kršek.
Ivana sutra trči i finalnu trku na 1.500m. Sutra nastupaju i Goran Žeželj u trci na 200m, Marija Iveković baca disk a Petar trči finalnu trku na 1.500m.

 Petar Bešlić 6-ti na svijetu u trci na 1.500m za slijepe

Današnji dan ( 05.08.2007. ) u Sao Paolu obilježio je Petar Bešlić osvajanjem 6-og mjesta na svijetu u trci na 1.500m za slijepe. Jučerašnji polufinalni rezultat Petar nije uspio nadmašiti, ali je pokazao veliku borbenost i kvalitetu koja ga opravdano vodi u Peking iduće godine. S Petrom je trčao 16-godišnji atletičar AK DINAMO-ZRINJEVAC , Sven Španić. Trener Srećko Opašić koji brine o Petrovoj sportskoj karijeri , također je iz odlične trenerske škole AK DINAMO-ZRINJEVAC.

Danas su još nastupili i Marija Iveković u bacanju diska. Imala je tri prestupa i ostala je bez rezultata. Pobijedila je reprezentativka iz Kine s novim svjetskim rekordom 42,44m i Goran Žeželj koji je bio deveti na svijetu na 200m s rezultatom 23,90sec i Ivana Matošević koja je bila odlična u trci na 1.500m i s rezultatom 5.22,21 osvojila 6-to mjesto na svijetu. I u njenoj disciplini je Ruskinja oborila svjetski rekord rezltatom 4.40.53.
Marija Iveković- prvakinja svijeta i svjetska rekorderka u troskoku


Kako bi u našem narodu rekli – šećer dolazi na kraju. Prvi dan obilježila je Marija Mikulić broncom a zadnji dan atletskog natjecanja u zadnjoj disciplini sva 4 skokova Marije Iveković bili su bolji od dosadašnjeg svjetskog rekorda koji je iznosio 10,06m. Marija se na kraju zaustavila na 12,11m što je bio 4-ti svjetski rekord u zadnjem atletskom danu 3-eg Svjetskog atletskog prvenstva za slijepe i slabovidne. Iza Marije su ostale Bjeloruskinja Aksana Sivitskaya sa 11,19m, i Španjolke Rosalia Lazaro Calleja sa 10,86 i Melani Berges Gamez sa 9,49m.

U ukupnom plasmanu po broju osvojenih medalja prvi je Brazil, druga Kina , treća Bjelorusija a mi se nalazimo na odličnom 22-om mjestu u društvu Austrije i Francuske a ispred jednog Meksika, Kenije, USA, Japana, Srbije i tako dalje…

U atletici se natjecalo 46 država svijeta.
Tako se na najljepši način završila misija atletske reprezentacije slijepih i slabovidnih HRVATSKOG PARAOLIMPIJSKOG ODBORA.
Svi atletičari-ke kao i treneri, pratioci, fizioterapeut i izbornik zahvaljuju svima koji su nam poslali čestitke za izvanredne rezultate svih naših natjecatelja.

I na kraju slijedi obećanje atletske reprezentacije Hrvatskog paraolimpijskog odbora    a u kojoj se nalaze i slijepi i slabovidni i mali rastom i amputirci i natjecatelji u kolicima – realno ekspedicija za Peking će brojati 14-16 atletičara-ki: da Vas koji ste uz nas NEĆEMO RAZOČARATI NI U PEKINGU- NAPROTIV!...

 Hrvatska reprezentacija vraća se u Hrvatsku u četvrtak 09.08.2007 godine u 21 sat – aerodrom Pleso – let povratka preko Pariza.


    KORISNIČKI KUTAK

NEWSLETTER PRIJAVA :

Za  primanje novosti  vezanih uz našu ponudu
  Unesite e-mail adresu:

cert
Sponzori