ATLETIČARKE TRENERI I VOLONTERI GALERIJA SLIKA
Iz obrazloženja:

 

Rođen je 13.5.1953. godine u Derventi-BIH od majke Marije, rođene Grbavac, i oca Vinka.

Osnovnu i srednju učiteljsku školu završio je u Derventi, a višu Defektološku školu u Beogradu. Istu je nastavio izvanredno studirati kada je prerasla u fakultet i završio 1991. godine u zvanju profesor defektolog- tiflopedagog. U Zagrebu živi od 1992. godine.

A) Atletski izbornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora za sve vrste invaliditeta postao je prije četiri godine i 6 mjeseci. Četverogodišnji plan rada kojim je predvidio i tako i isplanirao, trebalo je da završi najboljim rezultatima u Pekingu 2008. godine na Paraolimpijskim igrama. Do igara, svake godine bio je plan osvojiti nekoliko medalja. Tako je i bilo: 2005. godine osvojene su 2 zlatne s jednim svjetskim rekordom, jedna srebrna i jedna brončana medalja na Europskom atletskom prvenstvu u Espoo-Finska; 2006. godine u Assenu – Nizozemska juniori su osvojili 4 zlatne, 1 srebrnu i 1 brončanu medalju na prvim svjetskim atletskim igrama a seniori su osvojili 2 zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu a na Prvim svjetskim atletskim igrama u dvorani seniori su osvojili 1 zlato, 3 srebra i 1 broncu. 2007. godine seniori su osvojili jednu zlatnu-uz svjetski rekord i jednu brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u Sao Paolo-Brazil. Kulminacija je bila prošle godine na Paraolimpijskim igrama kada su osvojene 3 zlatne-uz 3 svjetska rekorda i jedna srebrna medalja. To do sada nije uspjelo nijednom izborniku kao niti jednom Hrvatskom sportu.

Početkom ove godine dobio je novi četverogodišnji mandat i od Hrvatskog atletskog saveza i od Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

I odmah je nastavio s izvanrednim rezultatima.

U ožujku ove godine u atletici Lako mentalno retardiranih Mikela Ristoski osvojila je dvije zlatne i jednu srebrnu medalju u dvorani u Reimsu – Francuska – to su prve dvoranske medalje u atletici HPO.

U lipnju ove godine na EP za slijepe i slabovide na otoku Rhodosu-Grčka osvojene su 4 srebrne i 2 brončane medalje.

U zlatnoj ligi Europe, u kojoj smo natupili po prvi puta zajedno s Velikom Britanijom, Nizozemskom, Njemačkom i Švicarskom naši atletičari postigli su 2 svjetska rekorda i osvojili veći broj zlatnih, srebrnih i brončanih medalja na natjecanjima u ovim Europskim državama.

U srpnju, u Nottwilu-Švicarska, naši juniori su na prvom Svjetskom juniorskom atletskom prvenstvu osvojili 3 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje.

Slijedeće veliko natjecanje, SP  za seniore u Bangaloreu- India je mjesto gdje očekujemo nove medalje.

 

B) Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza za osobe s invaliditetom postao je 2006. godine kada je Savez i osnovan od strane 4-ri kluba. U ove dvije godine od osnivanja HASOSI, obišao je cijelu Hrvatsku i pomogao u osnivanju još11 atletskih klubova za osobe s invaliditetom. Danas HASOSI , uz stalnih 15 klubova ima i jedan pridruženi klub. U suradnji s HPO, Savez je organizirao zadnja tri otvorena atletska prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom- Varaždin, Pula i Rijeka- koja su bila po broju natjecatelja iz inozemstva i tuzemstva najbrojnija u Europi i na kojima je postignuto najviše svjetskih rekorda.

Zbog velikih obaveza kao atletski izbornik, ove godine u ožujku mjesto predsjednika je prepustio novom predsjedniku.

 

C) Početkom prosinca 2004 osnovao je, s većom grupom entuzijasta i zaljubljenika u atletiku, Atletski Klub Agram za osobe s invaliditetom koji je bio ekipno i  pojedinačno najbolji na zadnja tri Otvorena atletska prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom.

 AK  AGRAM je za svoje izvanredne rezultate dobio 25. 11. 2006 godine najveće Priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa nagradu „FRANJO BUČAR“.

Od ove godine, AK AGRAM, ima pored radnog mjesta tajnika i prvog profesionalnog atletskog trenera u jednom atletskom klubu za osobe s invaliditetom.

Za svoj rad u 2006 godini dobio je najveće priznanje Zagrebačkog športskog saveza.

Posebno priznanje od HOO dobio je 1995. godine za osvojenu prvu atletsku medalju u sportu slijepih i slabovidih a dobio je i više priznanja Hrvatskog športskog saveza invalida i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Ove godine dobio je više priznanja:

-Grb AK AGRAM I Grb HASOSI  a njemu i posebno drago priznanje od grada u kojem je rođen Derventsko srce.

 Živi u braku  sa suprugom Slavicom – u mladosti vrsnom gimnastičarkom i jednoj od najboljih atletičarki u BiH,   i dvoje djece – Željkom  i Draženom.

 

Komentar:
Odlikovanje „RED DANICE HRVATSKE S LIKOM FRANJE BUČARA“ kruna je dosadašnje sportske karijere prvo trenera a zatim i izbornika i najveći poticaj za daljnji izbornički rad kao i natjecanja koja dolaze od kojih posebno treba istaći Paraolimpijske igre u Londonu 2012. Godine i Rio de Janeiru 2016. godine.


    KORISNIČKI KUTAK

NEWSLETTER PRIJAVA :

Za  primanje novosti  vezanih uz našu ponudu
  Unesite e-mail adresu:

cert
Sponzori